lauantai 12. tammikuuta 2013

Piimävuokaleipä

 Nyt aletaan taas päästä kaikenlaisten juhlapyhien ja muiden jälkeen takaisin normaalimpaan päivärytmiin. Koska loppuvuosi meni niin makeissa merkeissä, en taida olla ainoa, jonka tekee mieli vaihteeksi jotain suolaista. Vuoden ensimmäinen resepti onkin kursailematon, mutta sitäkin herkullisempi piimävuokaleipä.

Piimävuokaleipä
(Taikinasta tulee kaksi vuokaleipää)
  • 5 dl piimää
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • 40 g tuorehiivaa
  • n. 13 dl sämpyläjauhoja
  • n. ½ dl oliiviöljyä
Lisäksi:
voita
seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä
vettä
sormisuolaa

Tarvitset myös kaksi pitkänomaista leivontavuokaa ja pullasudin.

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Tarkoitukseen parhaiten sopiva piimä on se, joka on ehkä unohtunut jääkaapin perukoille ja jonka päiväys on jo hiljattain umpeutunut. Kun itse teen tällaisen harvinaisen löydön jääkaapistamme, saan loistavan syyn alkaa leipoa. Lisää suola, sokeri, jauhot ja öljy vähitellen ja alusta taikina tasaiseksi. Taikinan voit tehdä yleiskoneella, mutta yleensä loppumetrit hoituvat parhaiten käsin vaivaamalla. Anna taikinan nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla noin kaksinkertaiseksi.

Voitele vuoat ja vuoraa sen jälkeen pohja ja seinämät siemenillä. Voit laittaa siemeniä sekaisin tai tehdä toisesta seesamileivän ja toisesta unikkoleivän.

Puolita taikina ja vaivaa se kahdeksi pitkulaiseksi, vuokaan sopivaksi pötköksi. Nosta sitten pötköt vuokiin, peitä leivinliinalla ja anna taikinan jälleen nousta noin kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen sivele pullasudilla vettä leipien pinnalle ja ripottele päälle sormisuolaa. Lopuksi vedä terävällä veitsellä pitkittäinen viilto keskelle leipien pintaa.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Otettuasi leivät uunista, nosta ne pois vuoista. Leivät on helpompi leikata, kun annat niiden ensin jäähtyä hetken.

1 kommentti:

  1. No niin, taikina on nyt kohoamassa, katsotaan mitä tästä tulee.
    Päädyin tähän juuri siitä syystä, että jääkapin perältä löytyi piimäpurkki - se, josta pääsiäisenä piti itse tehdä rahka... Rahka ja sen myötä rahkapiirakka jäi tekemättä, mutta ehkäpä perhe arvostaa piimää tässä muodossa :)

    VastaaPoista