Vaikka pikkuleipiä olisi leivottuna
jouluksi sen seitsemää sorttia, on yksi asia kuitenkin selvä –
perinteisiä joulupiparkakkuja pitää silti aina olla. Tosin sen
verran täytyy sanoa, että Enkelin Joulupiparkakkujen maun
löytämisessä on ollut apuna eräs pieni tonttupoika. *<;) Hän
on maistellut raakaa taikinaa ja kertonut, mitä makua siinä tulisi
olla vielä enemmän. Tuloksena ovatkin inkivääriset ja hieman
pippuriset piparkakut.
Enkelin Joulupiparkakut
- 225 g voita
- 3 dl sokeria
- 1 tl vaniljauutetta
- 2 kananmunaa
- 3 rkl tummaa siirappia
- 7 dl vehnäjauhoja
- 2 ½ tl ruokasoodaa
- 1 tl sormisuolaa
- 2 ½ tl kanelia
- 2 ½ tl jauhettua inkivääriä
- ½ – 1 tl jauhettua mustapippuria
- ½ – 1 tl cayennepippuria
- 50 g (n. 10 cm pala) tuoretta inkiväärinjuurta
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää
vaniljauute ja kananmunat. Sekoita jälleen kuohkeaksi. Lisää
seuraavaksi siirappi hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet
keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Raasta tai silppua tuore
inkiväärinjuuri pieneksi ja lisää se lopuksi taikinaan. Anna
taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen
ohueksi levyksi. Ota kerrallaan jääkaapista ainoastaan pienehkö
määrä taikinaa, sillä taikina tarttuu vähemmän, kun se on vielä
kylmää. Ota taikinalevystä muoteilla piparkakkuja ja laita ne
uunin pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa 7-12
minuuttia.
Kun piparkakut ovat jäähtyneet,
koristele ne haluamallasi tavalla. Esimerkiksi sokerikuorrutteella,
jonka voit valmistaa yhdestä kananmunanvalkuaisesta, ripauksesta
suolaa ja 3 desilitrasta tomusokeria. Vaahdota valkuainen ja suola.
Lisää tomusokeri pikkuhiljaa ja vatkaa kuohkeaksi. Mikäli kuorrute
tuntuu vielä liian vetelältä, voit lisätä tomusokeria mielesi
mukaan. Pursottaa voit esimerkiksi litran pakastepussilla, jonka
kulmaan on leikattu pieni reikä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti